torstai 5. marraskuuta 2015

Loputtomasti lihaa

Viime aikoina on paljon kohistu teurastamoiden toiminnasta. Vaikka eläinten oikeudet eivät ikinä erityisemmin ole kiinnostaneet, on kuitenkin hämmästyttävää, ettei teollisessa prosessissa pystytä suorittamaan edes tappamista häiriöittä. Hiljattain katselin A-studion lähetystä aiheesta ja valvoja oli kyllä käynnyt jokaisessa paikassa, mutta ilmeisesti aina kun valvoja on läsnä, niin yleensä kaikki on tiptop. Tämä nyt ei sinällään kovin yllättävää ole.  Suuria kysymyksiä herättää miten sitten muilla teurastamoilla? Suorasta toiminnasta ja salakuvaamisesta voi olla montaa mieltä, mutta tälläisessä tilanteesta ne mielestäni ajaa asian paljastaakseen epäkohtia. Jos kiinnostaa tietää mistä ja miten kotimainen liha tulee, niin suosittelen lukemaan Elina Lappalaisen kirjan "syötäväksi kasvatetut". Kirjassa käydään läpi suhteellisen neutraalisti eri kotimaisten tuotantoeläimien kasvatusta. 

Noin 2-3 vuotta sitten aloin omalta kohdaltani muuttamaan ruokailutottumuksia. Syitä oli lähinnä ekologiset ja se, että koin itseni ja yhteiskunnan syövän lihaa aivan liikaa. Keskityin enempi kasviksiin, kalaan ja "valkoiseen lihaan". Etenkin ns. "punaista lihaa" olen pyrkinyt välttelemään. Samalla tuli myös luettua aiheesta monelta kantilta ja mm. selvitettyä mitä msc-merkinnät tarkoittaa kalapaketeissa.
Tyypilliset pääruuat viikolla noin 4 vuotta sitten.

Viime viikko.
 
Muutos ei ollut kovin vaikea. Työpaikkaruokaloista löytyy helposti 2-3 ruokavaihtoehtoa ja siitä itselle sopiva. Ainoastaan kasvisruokaa voisi useamminkin olla tarjolla. Yksi kasvispäivä ruokavalioon viikossa on kuitenkin helppo rasti. Olen myös maitotuotteita pyrkinyt vähentämään ja se ehkä vaikein rasti ollut omalla kohdallani. Melko hyvin olen onnistunut ruokailutottumuksia muuttamaan. Pienin askelin, kun siirtyy eteenpäin. Loppujen lopuksi melko huomaamatta on punainen liha vähentynyt ruokavaliosta ja aikaisemmin yhden kasvispäivän sijaan saattaa viikossa olla jopa 2-3 kasvispäivää.

Loppukevennykseksi vielä aihetta sivuten musiikkia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti