torstai 29. lokakuuta 2015

Linux Lubuntu

Esittelen tässä kirjoituksessa hieman sekalaisesti Lubuntu käyttöjärjestelmää, mitä käytän päivittäin. Voisin kirjoitella muistakin Linux jakeluista ja monilla on oma mielipide mikä on paras. Keskityn vain Lubuntuun, mistä itsellä eniten kokemusta. Itse olen käyttänyt Lubuntua 10 vuotta vanhassa läppärissä ja tällä hetkellä käytän sitä vajaa 6 vuotta vanhassa läppärissä.

Kyseessä on suositusta Ubuntu jakelusta tehty kevyempi versio erityisesti vanhempia tietokoneita silmällä pitäen. Käyttää mm. kevyempää LXDE työpöytää. Ubuntusta poiketen mukana tulee myös valmiina vähemmän ohjelmia. Suositut ohjelmat on kuitenkin helppo asentaa Lubuntun sovellusvalikoiman kautta.



Lubuntun voi ladata ilmaiseksi täältä ja sivuilla myös yleisesti käyttöjärjestelmästä. Suosittelen lataamaan LTS version, mikä on päivitetään useamman vuoden ajan. Asentaminen on helppo ja voi valita Suomen käyttökieleksi. Netistä löytyy useita asennusoppaita.

Lubuntun sovellusvalikoima
Kuvassa Lubuntun sovellusvalikoima, mistä on helppo asentaa muutamalla klikkauksella yleisiä ilmaisia perusohjelmia esim. kuvassa oleva LibreOffice.

Itse olen asentanut  mm. seuraavia ohjelmia:

- LibreOffice. Microsoftin Officen tapainen paketti taulukkolaskentaan ja tekstinkäsittelyyn. Lubuntun mukana tulee valmiina AbiWord ja Gnumeric.

- VLC-mediasoitin. Toistaa kaikki videot.

- Gimp. Yleinen ja suosittu kuvankäsittelyohjelma.

- Pinta. Paint.netin tapainen yksinkertainen kuvankäsittelyohjelma.

- Clementine. Monipuolinen ohjelma mm. mp3-tiedostojen kuunteluun.

- 7-Zip saa .rar pakkaustiedostot auki.

Linux käyttöjärjestelmissä on yleensä ollut vaikea saada MTV:n katsomo palvelu toimimaan, koska se käyttää Microsoftin silverlightia. Tämän saa helpoiten näkymään, kun lataa Googlen Chrome nettiselaimen. Chromeen on sisäisesti asennettuna valmiiksi mahdollisuudet flashin ja silverlightin toistoon. Chromea ei löydy Lubuntun sovellusvalimoista, mutta sen voi ladata googlen sivuilta ja asentaa pakettienhallintaohjelmalla. Samoin spotifyn ja skypen linux versiot löytyy valmistajien omalta nettisivuilta.

Itselläni ei mitään ihmeempiä käyttö- tai laitteistovaikeuksia ole ollut Lubuntun peruskäytössä eikä myöskään Ubuntun. Tiedän kuitenkin Linuxin käytössä välillä olevan jotain murheita ja niihin apua saa helpoiten googlettamalla tai ubuntu-suomen keskustelualueilta. Ubuntun vinkit käyvät melko yhtenäisesti Lubuntuun.

Varmaan jatkossakin tulen kirjoittelemaan Lubuntusta ja muista Linux jakeluista.

Lubuntu ohje
Lubuntun asennus (video)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti