perjantai 6. marraskuuta 2015

Sijoitussalkun allokointi

Sijoittaminen ja säästäminen on pitkäjänteistä puuhaa ja erilaiset elämäntilanteet vaihtelevat. Tämän olen pyrkinyt huomioimaan sijoitussalkun ja säästämisen allokoinnissa. Olen jakanut sijoittamisen ja säästämisen kolmeen erilliseen osaan. 

Merkittävä osa varoistani on sijoitettuna pitkän tähtäimen sijoitussalkkuun ja keskittyy osakkeisiin. Toinen osa on ollu asunnon ostoa varten tarvittava käteisvaraus. Sijoitukset ovat käteisenä tai matalan riskin kohteissa. Myös nopean realisoinnin mahdollisuus on huomioitu. Olen pitänyt sivussa merkittävää osaa lähinnä siksi, ettei sijoitussalkusta tarvitsisi realisoida osakkeita asunnon ostoa varten. Lisäksi kolmantena pottina olen aina erikseen säästänyt kuukausittain jonkin verran etukäteen seuraavan auton ostoa varten.  Tähän mennessä en ole yhtään autoa hankkinut velkarahalla ja tähän myös jatkossa pyrin.

Pitkän tähtäimen sijoitussalkku:

Aikasemmin sijoitin suoraan osakkeisiin, mutta viime vuosina olen lisännyt huomattavasti ETF-tuotteiden ja indeksirahastojen osuutta. Syitä siihen on lähinnä verotus, helppohoitoisuus ja pienet sijoitukset. Aika ei riitä aina katsomaan ja analysoimaan yhtiöitä. Myöskään oma tietämys ei ole aina riittävällä tasolla. Sijoittamalla osingot uudestaan sijoittaviin ETF-tuotteisiin tai rahastoihin vältän myös osinkojen verotuksen. En usko tämän suhteen tulevan helpotusta lähivuosina, vaan enempi jopa painetta on verottaa osinkoja ja tuottoja enemmänkin. Suoriin osakkeisiin sijoittaminen vaatii myös isohkoja kertaostoksia ja useamman ostoksen osto-ohjelman rakentaminen on vaikeaa. Lisäksi kaupankäyntikulut ovat jonkin verran nousseet. ETF ja rahastopuolella on tullut uusia mahdollisuuksia (nordnet) sijoittaa ilman mitään kuluja.

Pitkän tähtäimen osakesalkun jakauma (noin 25 000€).


Tavoitteellinen ihannejakauma:

- Alle 50% suorissa osakesijoituksissa
- 15-25% Yhdysvaltoihin sijoitettuna ETF:n tai rahastojen kautta
- 15 % Kehittyviin maihin Sijoitettuna ETF:n tai rahastojen kautta
- 10-15 % Sijoitettuna pohjoismaihin lähinnä ruotsiin rahastojen kautta
- 5-10 % Käteiseinä, koroissa ja vaihtoehtoisissa sijoituksissa. 

Lähinnä seuraavia tuotteita olen käyttänyt viime aikoina:

- Nordnet välittäjänä
- Yhdysvallat - iShares Core S&P 500 UCITS ETF (nordnet kuukausisäästö)
- Kehittyvät markkinat - iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (nordnet kuukausisäästö)
- Pohjoismaihin Nordnet Ruotsi rahasto
- Seligsonin AAA ja korkorahastot 
- Lisäksi tarvittaessa muita Seligsonin rahastoja ja ETF-tuotteita

Näistä on saannut kasattua hyvän ja helpon ETF/rahasto kuukausisäästöpaketin, mitä voi aina hieman eri painolla tasapainottaa joka kuukausi.

Tulevaisuudessa varmaan lisään ETF-tuotteiden osuutta ja tiputan suorien osakesijoitusten osuutta. Kasvottomaan ETF-salkkuun tuskin siirryn kokonaan, koska olen aina tykännyt ajatuksesta omistaa jotain yhtiötä konkreettisesti. Pitkällä tulevaisuudessa edessä on myös vähempiriskisten sijoitusten kasvattaminen. Nykyiselläänkin houkuttelisi kiinteistö- ja metsärahastot, mutta mikään niistä ei ainakaan vielä ole kovin kustannustehokas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti