tiistai 3. marraskuuta 2020

Nukkumalla menestykseen

Viime vuosina on puhuttu paljon aamun aikaisista tunneista esim. Robin Sharman 5 am clubin muodossa ja kuinka pitää olla tehokas suorittaja niin töissä, kuin vapaa-ajalla. Etenkin jälkimmäinen tuo monille salakavalia lisäpaineita. Vähemmälle tietysti jää se, että usein vuorokauteen lisätunteja revitään nukkumiseen käytettävästä ajasta.

Henri Tuomilehdon ja Jouni Vornasen kirja nukkumalla menestykseen käsittelee nukkumisen tärkeyttä ja monia eri uniongelmia. Riittävän pitkät ja laadukkaat yöunet takaavat sen riittävän vireystason päivään, että jaksaa suorittaa myös silloin iltapäivän väsyttävinä hetkinä. 

Itse kärsin ajoittain siitä, että vireystasoni nousee illalla. Kun nukkumisen hetki lähestyy ei uni tulekkaan. Kirjassa olikin itselleni hyviä vinkkejä unen aikaikkunan suhteen ja miten voi parantaa mahdollisuuksia saada unta esim. ruokailulla. Kokeiluun näitä vinkkejä otinkin ja jotain olen vaivihtaa onnistunut aiemmin itsekin kokeilemaan. Yllättävä tieto itselleni oli se, että ne jotka sanovat nukahtavansa helposti saattavat kärsiä itse asiassa enempi kroonisesta univajeesta. On luonnollisempaa, että unta odotellaan. 

Kovin syvällisesti kirjassa ei monia uniongelmia käydä läpi, vaan enempi on hieman vinkiksi naamioitu mainos kääntyä uniklinikan puoleen. Kirjan otsikkokin voi varmasti kalastella tiettyä kohderyhmää. Sinänsä se voi olla monellekkin ihan vakavassa mielessä tarpeellista kääntyä unitutkimuksen puolelle jos kärsii jatkuvasta väsymyksestä tai ei saa nukutuksi tarpeeksi.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti